Home » , » Gambar - Misteri Patung Yang Boleh Berkelip Di Russia

Gambar - Misteri Patung Yang Boleh Berkelip Di Russia

Written By Pria Teruna on Tuesday, December 13, 2011 | 2:09 PM
Patung ini dikenali dengan nama Katja, dan dibuat pada tahun 1730an oleh seorang daipada kaum Tsar yang tidak diketahui namanya. Kisahnya bermula apabila seorang gundik yang mahukan seorang anak lelaki supaya lebih disayangi oleh raja. Tetapi apa yang mengecewakannya adalah anak yang dilahirkan itu adalah lelaki dan tambahan pula dilahirkan cacat.

Oleh kerana zaman itu, kepercayaan pada tahyul sangat kuat, maka bayi yang tidak berdosa itu dibunuh dengan cara dibakar hidup-hidup. Patung ini kononnya dibuat daripada abu bayi tersebut yang dicampurkan dengan seramik dan porselin. Dan tukang membuat patung tersebut adalah penjaganya.

Menurut cerita orang ramai, patung ini disimpan secara turun temurun di Rusia dan dijaga dengan ketat. Kononnya, patung ini akan membawa malapetaka akibat dari abu bayi tersebut. Menurut orang ramai lagi, jika patung ini berkelip selepas bertentang mata dengannya selama 20 saat, maka musibah akan menimpa.

4 comments:

  1. tp mmg nmpk cam patung real yg ade kt pasar..

    ReplyDelete
  2. @cik lirik : wallahualam...tak tau la...perkara yang macam ni jangan sampai terpesong akidah sudah ler...bahaya jugak.

    ReplyDelete